Buah - buahan tempatan banyak khasiatnya dan sangat baik untuk kesihatan anggota badan. Memakan buah - buahan mampu melancarkan penghadaman makanan dalam perut atau badan dengan baik dan lancar.
Lazimnya, buah - buahan tempatan mempunyai permintaan yang tinggi di pasaran tempatan dan juga antarabangsa.
Justeru itu, berikut adalah beberapa jenis buah - buahan tempatan, antaranya adalah;
- Rambutan
- Nangka
- Langsat
- Kelapa
- Papaya / betik
- Duku
- Rambai
- Cempedak
- Terap
- Pisang
- Limau
- Mata kucing
- Delima
- Kedongdong
- Manggis
- Durian
- Bambangan
- Ciku
- Belimbing
- Nenas
- Tembikai
- Jagus
- Susu
Mengusahakan buah - buahan tempatan Secara komersial adalah tindakan yang baik kerana mampu menjana pendapatan isirumah dan seterusnya ekonomi sesebuah negara.
0 Comments